Chrysler 200 Forum banner

1 - 20 of 386 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #1
Hello,

I own a 2015 200 S with 9k miles. Driving home from work Wednesday at highway speeds I got a message that said "Service Transmission" as well as a check engine light. When I tried to accelerate it would not shift out of 8th gear and the paddle shifters would not shift either. I came to a red light eventually and pulled to the side. Once green I realized I had very little power. I shut the car off and restarted it to find the CEI light still on but the transmission message gone. I drove slowly to the dealer where after two days of reprogramming the TCM they say that they have ordered a valve body for the transmission and it will be done next week. I see there are many issues with these transmissions. Has anyone else experienced this issue? I have read a few posts that say some people needed a whole new transmission. I am just worried the dealership is just guessing at the issue. Any information would be appreciated.

Thanks,
Jeff
 

·
Registered
Joined
·
94 Posts
From what I read here, most have transmissions that perform correctly. Yours may be OK once the VB is replaced. 2.4 or 3.6 engine?
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,763 Posts
Hello,

I own a 2015 200 S with 9k miles. Driving home from work Wednesday at highway speeds I got a message that said "Service Transmission" as well as a check engine light. When I tried to accelerate it would not shift out of 8th gear and the paddle shifters would not shift either. I came to a red light eventually and pulled to the side. Once green I realized I had very little power. I shut the car off and restarted it to find the CEI light still on but the transmission message gone. I drove slowly to the dealer where after two days of reprogramming the TCM they say that they have ordered a valve body for the transmission and it will be done next week. I see there are many issues with these transmissions. Has anyone else experienced this issue? I have read a few posts that say some people needed a whole new transmission. I am just worried the dealership is just guessing at the issue. Any information would be appreciated.

Thanks,
Jeff
I see from your profile that you have the 2.4 engine. Some, or all of them have an update for the transmission.
Hopefully they can correct your problem. Please return after the repair and keep us informed on the issue.
We have a 200S with the 2.4 engine. No problems to date after 8 months and 12000 miles.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Hi fltru103, I posted today on the same issue. My car did the same thing to me about 6 weeks ago and the dealership did nothing because they could not replicate error & also today on my way to work on I-75. I just lost power and got errors saying "disengage parking brake" "performance shifters unavailable " and "service tranmission" just before it slowed down to almost a halt! I got over to the shoulder & had to turn off car and restart. I'm going after work today to the dealership. This issue almost cost me my life today!
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,763 Posts
Hi fltru103, I posted today on the same issue. My car did the same thing to me about 6 weeks ago and the dealership did nothing because they could not replicate error & also today on my way to work on I-75. I just lost power and got errors saying "disengage parking brake" "performance shifters unavailable " and "service tranmission" just before it slowed down to almost a halt! I got over to the shoulder & had to turn off car and restart. I'm going after work today to the dealership. This issue almost cost me my life today!
Your profile shows that your car has the V-6 engine. As with a few others on this site, I believe the dealer should be looking at the updates available, the wiring harness connections and the transmission itself as a possible issue.
If you have a cell phone ( camera ) then a video of the message screen would help document your problems.
Keep all records and if your dealer doesn't find, or can't replicate the problem, then I suggest calling the local Chrysler field zone office to file a complaint.
Remember, keep those records of your visits to the dealer.
Ask them to write exactly on the repair orders what you tell them you have witnessed, as well as anything they observe and repair.
Good luck.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
I have a 2015 200s with 8K miles and have the same issue. I dropped it off at dealership on Monday after almost dying on I-75 because of this. I just got a call from the dealership that they need to replace the transmission! Not a happy camper. Contact your dealership and see if they say the same for you. Also, they said the transmission is on backorder....
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #8
Ok so I got the car back after 8 days at the dealership and I am not sure If i am happy or not. They updates all the computers with the current programs. After that they were still getting at P0711 and P073E code apparently. I had the same errors messages as someone above saying service transmission and performance shifters not available and when I stopped it said to engage parking brake. So the dealer said that Chrysler advised them to replace the Valve body and start there. So they replaced the valve body and said I need to drive it for 1500 miles so the car can relearn my drive patterns and shift patterns. So going through the paperwork they gave me and the parts list with numbers, I see that they originaly added to quarts of #68218925AA, which I believe is MOPAR® ZF 8&9 Speed ATF. However after they dropped the pan and replaced the valve body they put in 13 quarts of #68055894AA which lists ATF-4!! Why did they use ATF-4 in a car that requires MOPAR® ZF 8&9 Speed ATF? Should I be complaing up a storm?

The car drives ok, no service transmission messages or check engine lights but still doesnt shift as smooth as I would expect. But now I wonder if them adding the wrong fluid is going to trash this transmission in the years too come. Thoughts on what I should do?
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,820 Posts
I sure would ask them the question. I think it is where you should start.
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
I had mine replaced once I hit around 9k miles. It worked for a bit but I think this one is starting to have the same problems.

So transmission number 2 might be failing.
 

·
Registered
Joined
·
88 Posts
Ok so I got the car back after 8 days at the dealership and I am not sure If i am happy or not. They updates all the computers with the current programs. After that they were still getting at P0711 and P073E code apparently. I had the same errors messages as someone above saying service transmission and performance shifters not available and when I stopped it said to engage parking brake. So the dealer said that Chrysler advised them to replace the Valve body and start there. So they replaced the valve body and said I need to drive it for 1500 miles so the car can relearn my drive patterns and shift patterns. So going through the paperwork they gave me and the parts list with numbers, I see that they originaly added to quarts of #68218925AA, which I believe is MOPAR® ZF 8&9 Speed ATF. However after they dropped the pan and replaced the valve body they put in 13 quarts of #68055894AA which lists ATF-4!! Why did they use ATF-4 in a car that requires MOPAR® ZF 8&9 Speed ATF? Should I be complaing up a storm?

The car drives ok, no service transmission messages or check engine lights but still doesnt shift as smooth as I would expect. But now I wonder if them adding the wrong fluid is going to trash this transmission in the years too come. Thoughts on what I should do?[/QUOTI

I would sure ask about the fluid because this transmission is supposed to have the ZF 8&9 speed fluid.
 

·
Registered
Joined
·
331 Posts
Wow, this is some scary stuff. I know that if mine has these types of issues then Chrysler and the poor dealership are going to Hate me. I will be relentless in my pursuit of getting it corrected (permanently) or they will be replacing my vehicle with some other make and model of my choosing. I didn't spend $40k to have transmission issues.
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,763 Posts
Wow, this is some scary stuff. I know that if mine has these types of issues then Chrysler and the poor dealership are going to Hate me. I will be relentless in my pursuit of getting it corrected (permanently) or they will be replacing my vehicle with some other make and model of my choosing. I didn't spend $40k to have transmission issues.
Remember, what you read here are the those that have had problems.
Think how many 200's have been produced with that 9 speed and have not experienced problems.
Yes, they do have issues. Yes, they will get it right, eventually.
Our car, with over 13000 miles has not been back for any warranty issues to date, purchased in June 2014 with a May build date.
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,820 Posts
I got my tranny reprogrammed yesterday by the dealer, it shifted very smoothly for about an hour and then the rough shifts came back. When I get to a stop sign, I come almost to a stand still (and when I say almost it really is almost, barely moving) and the car is still in 3rd gear. No power at all when hitting the gas as it is in the wrong gear, until it realizes it and downshifts in 2nd.

I'm really questionning this "adaptative" transmission. A friend of mine has a 2015 Acura TLX Tech, with the same ZF tranny, and his car is really shifting well. Not sure what Chrysler is doing to this transmission that Acura doesn't do or vice versa, but there is no comparison possible. It is day and night between the 2 cars.
 

·
Registered
Joined
·
1,561 Posts
I'm planning the next few days to go over to Acura to test out the TLX. I talked to the Acura sales guys this past October at a festival. They invited me over to compare the TLX to the 200. I'm very curious on how the transmission feels with this Honda. I've heard Honda has it programmed better.
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,763 Posts
I got my tranny reprogrammed yesterday by the dealer, it shifted very smoothly for about an hour and then the rough shifts came back. When I get to a stop sign, I come almost to a stand still (and when I say almost it really is almost, barely moving) and the car is still in 3rd gear. No power at all when hitting the gas as it is in the wrong gear, until it realizes it and downshifts in 2nd.

I'm really questionning this "adaptative" transmission. A friend of mine has a 2015 Acura TLX Tech, with the same ZF tranny, and his car is really shifting well. Not sure what Chrysler is doing to this transmission that Acura doesn't do or vice versa, but there is no comparison possible. It is day and night between the 2 cars.
Don't know anything about the Acura's.
But the difference between our cars is like what you describe with your friends car. Wish you could drive our's. The shifts are smooth, it always downshifts correctly without any noticeable bump or surge. I will say cold, it is slow to shift, but once warmed up, within a minute, it is fine.
It seems like night and day as I read about others issues.
I keep waiting for the sky to fall, but the car keeps impressing me.
Mileage crawling back to 29, overall, as the temps rise.
It went down to 27 during the coldest part of winter.
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,820 Posts
I do mostly city driving to come to work during the week, about 20 km a day total (including coming to work and going back home), so no highway at all, well, maybe 1/2 a mile as I come on to it and then take the very next exit. So yes the tranny is sollicitated, it is always stop, go to next light/stop, then go and stop again. We had a very cold winter and still to this day, the temperature is below average (it was -11 celcius again this morning) and milleage is down to 21MPG but giving that I'm doing city driving and it is cold, I'm not worried about the milleage.

But the tranny, ouch!! I have a school zone on my way (15mph limit) and the cops are always there so we need to respect the limit...Good lord, at this speed, the tranny doesn't know where it should be, it keeps going back and forth between 3-4-5, my head is going forward-backward then forward again...I've never complained about a transmission before and my intent is not to complain here, but I can't figure it out. The dealer told me that if the reprogram doesn't work they will change it and I think this is the way I will go, I will ask for a replacement at the next oil change.
 

·
Registered
Joined
·
190 Posts
I'm having the same problems plus the surging when it down gears in 7 and 4 and then last night doing 5km's in 5th gear
??? I've ad 2 updates on it and still the same. Think im going to look and see how much of a hit I will take in trading it in for an Avenger or something.. :( I love this car and doing at least 200 km a day for work the gas s great but starting to et scared:((
 

·
Registered
Joined
·
174 Posts
Mine is in the dealer today for these issues.. 2670miles on it.
They said my transmission software is up-to-date (drove off the lot on December 2) and it hasn't been in for service until today.
Argh.. The surge after a downshift is frustrating for sure.
 

·
Registered
Joined
·
190 Posts
I have 34,000 Km yes 34,000 Km on it and I sent a letter to Chrysler and someone called me with a file# but haven't spoke with him yet. Also looking to trade it in and seeing how much of a hit I will take :( maybe wait a few years until getting another one. The wife is to afraid to drive it with the surging. I love the car but.. scared fo th long run :(I really don't think a new car should have a trans replaced so I don't know what to do!!
 
1 - 20 of 386 Posts
Top